Sternula skal lede nyt dansk partnerskab om maritimt Internet-of-Things

”Dette projekt vil hjælpe os med at nå målet om at blive Danmarks første kommercielle satellitoperatør og få en masse nye digitale muligheder ud til den maritime sektor." 

- Lars Moltsen, Sternula

Pressemeddelelse, Sternula, 26. marts 2020

Små lavtflyvende satellitter skal sørge for, at skibe i vanskelige farvande får bedre kommunikation ombord. Det skal spare skibene mange kilometers sejlads og øge sikkerheden for besætningen. Nyt konsortium skal udvikle en løsning, så Danmarks første kommercielle satellitoperatør, Sternula, i 2022 kan opsende den første ud af halvtreds satellitter til blandt andet iskort-information. 

Det nye forskningsprojekt, der har fået navnet MARIOT (Maritime Internet-of-Things), skal demonstrere, at små satellitter i lav højde kan levere en billig data-forbindelse til maritime sikkerheds- og navigationstjenester også i vanskelige farvande. I første omgang vil MARIOT have fokus på arktiske behov, fordi udtyndingen af havisen omkring Nordpolen åbner for nye skibsruter, der kan spare skibene for mange tusinde kilometers sejlads i forhold til de traditionelle interkontinentale ruter. 

Næste skridt vil være almindelige sikkerheds- og navigationstjenester som f.eks. farvandsefterretninger og kystovervågning, mens systemet også på lang sigt vil kunne benyttes til forskellige industrielle tjenester, herunder løbende overvågning af skibsmotorer og kritisk udstyr ombord. 

Projektet baserer sig på det nye VHF Data Exchange System (VDES), der er 2. generation af det der kaldes AIS-standarden. AIS er små beskeder, der sendes igennem skibets VHF-antenne, og det bruges i dag af mere end 200.000 skibe til at dele data som position, kurs og fart mellem skibe og kystradiostationer. AIS har dog en begrænset rækkevidde på maksimalt 30 sømil. 

VDES tilbyder en mere effektiv deling af mange flere typer af data, også via satellit. Projektet udnytter, at der i november 2019 blev tildelt globale radiofrekvenser til satellitbaseret VDES, så man netop nu har muligheden for at etablere den første globale VDES-løsning. 

Det er virksomhederne GateHouse, Space Inventor og Satlab, der skal udvikle de tekniske komponenter i projektet, mens Aalborg Universitet vil bidrage med teknologi og viden på baggrund af deres mange opsendelser af såkaldte ”Cubesats”(minisatellitter) igennem de seneste 20 år. DMI deltager med konkrete tjenester, som pt. er under udvikling, og som i projektet skal tilpasses VDES-teknologien, så den kan modtages ude på skibene. Projektet ledes af den nyligt etablerede satellitoperatør Sternula. 

Lars Moltsen, CEO og en af Sternulas to stiftere, udtaler: ”Dette projekt vil hjælpe os med at nå målet om at blive Danmarks første kommercielle satellitoperatør og få en masse nye digitale muligheder ud til den maritime sektor. Vi har udvalgt en række yderst kompetente partnere til at samarbejde med os i de næste tre år. Det bliver meget spændende og forhåbentlig også rigtig sjovt!”. 

MARIOT-projektet støttes af Innovationsfonden med 20 millioner kr. og vil danne grundlag for en betydelig styrkelse af dansk maritim informations- og kommunikationsteknologi (IKT) samt rumindustrien. Udover at udvikle den tekniske løsning i form af en satellit og det bagvedliggende netværk, ønsker partnerne at opbygge en generel platform, som andre tjenesteudbydere kan anvende til deres maritime løsninger. Danmark har i forvejen verdens femtestørste handelsflåde og en førende position inden for maritime IKT-løsninger, hvilket udgør gunstige rammer for danske projekter inden for denne industri. 

 

Digital Lead - Logo

CVR-nummer:
41353090

   


Niels Jernes Vej 10

9220 Aalborg Ø

Tlf. +45 2077 1637

aalborg@digitallead.dk


Åbogade 15

8200 Aarhus N

Tlf. +45 2276 4421

aarhus@digitallead.dk


c/o ITU

Rued Langgaards Vej 7

2300, København S

Tlf. +45 3162 1315

kbh@digitallead.dk